OPINIÓ | 25N: Cal seguir avançant en la lluita contra les violències masclistes

OPINIÓ | 25N: Cal seguir avançant en la lluita contra les violències masclistes

En els darrer anys el feminisme ha aconseguit, deixant-se la pell, que les violències masclistes hagin deixat de ser considerades normals, tolerades a les nostres societats, tot i que això no vol dir que sigui suficient, com veiem per les xifres de dones assassinades any rera any. Afecten a dones de tot el món, de totes les cultures, de tots els grups socials i ètnics.

 

Les arrels d’aquestes violències les trobem en les estructures familiars i socials, i per això cal combatre-les actuant de manera efectiva sobre els valors, la socialització, les estructures de poder i les lleis, des de tots els nivells possibles. No podem centrar-nos només en els efectes, com les situacions d’urgència –que cal fer-ho –, perquè correm el risc d’obviar i invisibilitzar les causes, perpetuant les desigualtats, els rols de gènere, o les violències que apareixen en les primeres etapes de les relacions sexo-afectives.

 

Si la lluita contra les violències masclistes no és integral no serà efectiva. Misogínia, vulneració dels drets sexuals i reproductius, desigualtat dels rols de gènere, dins de la parella o la família, en les cures, amb el sexisme a la publicitat, a les joguines o la roba… Cal una transformació profunda, no un maquillatge per tranquil·litzar consciències mentre les xifres de dones assassinades segueixen augmentant.

 

És des d’aquesta perspectiva que creiem que des de l’Hospitalet es pot fer molt. Treballant amb les escoles i instituts, però també des de la mateixa institució de l’Ajuntament, per lluitar contra les violències masclistes, el sexisme i les desigualtats de gènere. Potenciant la xarxa d’atenció, amb formació específica als diferents serveis que hi intervenen, per permetre la detecció preventiva i la recuperació de les dones. Evitant la victimització secundària, quan des de les institucions no es facilita una resposta eficaç. Incorporant la lluita contra les violències de manera transversal, en àmbits com l’urbanisme, l’educació, o els mateixos pressupostos municipals. Coordinant-se i donant suport a les entitats de dones i col·lectius feministes de la ciutat, tal com des d’Esquerra Republicana portem molt temps reclamant.

 

Es pot fer molt. Es pot fer molt més, perquè mai res serà suficient mentre ens segueixin matant. Fem-ho.

 

Lluïsa Carmona 
Regidora d’Esquerra Republicana

Post a Comment

banner