ENTREVISTA | “A L’H avui l’urbanisme el planifiquen les immobiliàries i l’especulació”

ENTREVISTA | “A L’H avui l’urbanisme el planifiquen les immobiliàries i l’especulació”

⬛ Entrevista

Antoni Garcia Acero, portaveu del grup d’ERC a l’Ajuntament. Afronta el seu segon mandat i ho fa com a cap de l’oposició acompanyat de quatre edils republicans, tres més que el període anterior. Vol una ciutat “sense desigualtats, verda, cohesionada, inclusiva i dinàmica al servei de les persones i dels barris”

“A L’H avui l’urbanisme el planifiquen les immobiliàries i l’especulació”

Rosa Salguero

– Quins són els reptes d’ERC per a aquest mandat?
– Seguim tres eixos: treballar per uns barris dignes amb igualtat d’oportunitats, verds, amb millor neteja i amb un urbanisme amable. Segon eix: garantir el dret a l’habitatge. Tornem a viure una bombolla immobiliària. Avui, la ciutat la planifiquen les immobiliàries i ens cal un urbanisme al servei dels veïns i dels barris i no de l’especulació. I tercer: generar ocupació de qualitat amb un model econòmic diversificat que defugi fer de l’Hospitalet una franquícia hotelera i que aposti per la mitjana i petita empresa, el petit comerç i l’economia social. També cal reindustrialitzar la carretera del Mig i dinamitzar el polígon Pedrosa.

 

– Què proposa en habitatge?
– Polítiques urgents de totes les administracions. Urgeix que l’Estat limiti els preus del lloguer, faciliti la dació en pagament i incorpori les reivindicacions de les PAH, com el darrer decret de la Generalitat. L’Ajuntament ha de preveure més recursos. És ridícul que el 2020 es destinin 60.000€ a ‘polítiques d’habitatge’ i res per a un parc d’habitatge, quan caldrien 2 o 3 M€. Calen més de 200.000€ per rehabilitar façanes i també combatre els pisos turístics il·legals.

 

– De quins altres temes continueu fent bandera?
– De la defensa del patrimoni. L’H ha d’estimar la seva història. Però avui encara no tenim revisat el PEPPA i no es té cura del patrimoni arquitectònic ni del natural. I ho lligo amb un altre àmbit: la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic. L’H no fa els deures en reciclatge. I a això se suma un model urbanístic basat en l’especulació. Mirem el PDU Granvia: lluitar contra el canvi climàtic seria preservar la zona agrícola de Cal Trabal dins el parc agrari del Baix Llobregat.

 

– Quina oposició feu amb un PSC amb majoria absoluta?
– Som l’esquerra útil i aspirem a fer una ciutat d’esquerres i republicana, alternativa al model d’una alcaldessa que pensa més en la pedra i el ciment que en les persones i en els barris. L’anterior mandat vam aconseguir fites com la rebaixa de l’IBI. Ara, però, hem estès la mà per als pressupostos i no hem rebut resposta. El PSC no vol dialogar.

 

“Preservar la zona agrícola de Cal Trabal és lluitar contra el canvi climàtic”

 

– Els pressupostos de la Generalitat com toquen L’H?
– A L’H s’invertiran 52 M€ en l’Escola Ernest Lluch, el CAP de Santa Eulàlia o per millorar l’Hospital de Bellvitge, entre d’altres. Per tant, ens beneficien. Respecte al nou Hospital General, sabem que hi ha la voluntat de fer-lo a Can Rigal, però he traslladat al president Torra i a la consellera de Salut la necessitat que aquest any es concreti.

 

– Passeu de 2 regidors a 5 i sou l’únic partit independentista al Ple. Com ho expliqueu?
– Hem fet bona feina a peu de carrer i la ciutadania ho ha reconegut. Treballem pels independentistes i pels que no ho són. També tenim la responsabilitat de representar els votants d’opcions independentistes que no han obtingut representacoó municipal, gent diversa d’un ampli espai d’activisme republicà. Treballarem perquè el 2023 sumem entre tots per fer el canvi republicà que necessita L’H.

 

– Com es construeix la república d’ERC des de L’H?
– Això no va de banderes. La república no és una finalitat. És una eina per transformar la societat. Per transformar un país, calen les eines d’un país. A L’H, la república significa construir una ciutat sense desigualtats, on càpiga tothom, vinguis d’on vinguis i pensis el que pensis.

 

– Quin camí ha de seguir l’independentisme després de les noves autonòmiques?
– Caldrà recuperar la unitat d’acció, l’esperit de l’1O i avançar sobre els consensos compartits per una gran majoria, independentistes i no independentistes: l’amnistia, el dret a decidir i drets socials. Fora bo un govern de concentració incorporant la CUP, els comuns i gent independent. Cal donar una oportunitat al diàleg amb l’Estat, però amb cautela, i ha de servir per avançar sobre aquests consensos. Perquè tard o d’hora caldrà passar per les urnes. Molta gent vol decidir el futur i acceptaria el resultat.

L’Entrevista | Diari de l’Hospitalet n. 354 (pàg. 11)

Post a Comment

banner