El portaveu d'ERC+EUiA, davant del mercat de Collblanc

⬛ Entrevista

Jaume Graells, portaveu del grup municipal d’ERC+EUiA. Al seu perfil de la xarxa social X, es presenta amb “Treballant per construir l’alternativa. Mans netes, paraula lliure”. En el seu primer any com a cap de l’oposició a l’Ajuntament, proposa un seguit de ‘petites grans revolucions’ com a recepta per gestionar L’H amb eficàcia

“Som una ciutat pobra en recursos, i cal reivindicar-nos per a obtenir-ne més”

Enric Gil Meseguer

– Per què ens ha citat al Mercat de Collblanc?
– Perquè aquest és un dels incompliments del govern actual. L’eterna reforma pendent, tant del mercat interior com de les parades exteriors. L’altre dia em vaig entrevistar amb la representant dels comerciants, estan desesperats, tenen un problema seriós amb el fibrociment. Ells mateixos van presentar un projecte i no els van fer ni cas.

 

– Quins són els seus eixos de treball aquesta legislatura?
– Hem assumit el paper de principal grup de l’oposició convençuts que som l’autèntica alternativa de govern progressista a la ciutat, amb propostes de transformació i un equip preparat i de futur, que contrasta amb el govern actual, incapaç de gestionar el dia a dia i que no dona resposta a les necessitats de la gent. Han portat l’Ajuntament al bloqueig i la paralització, la gestió del dia a dia s’ha convertit en una utopia. L’H té grans reptes, nosaltres parlem de petites grans revolucions. Per exemple, hem de prendre mesures per a la gestió de l’habitatge (augment de preus, massificació o proliferació d’infrahabitatge). S’ha de netejar bé la ciutat, és una altra de les nostres revolucions davant de la incapacitat del govern per renovar la contracta de neteja, que està completament desfasada. S’ha de fer un canvi en el model policial: tenim la Guàrdia Urbana desgovernada i amb una crisi institucional gravíssima, i cal un lideratge fortíssim que no té l’alcaldessa. Necessitem més zones verdes i més habitables. I cal lluitar contra les persianes abaixades i la desaparició del comerç. Reptes que el govern és incapaç de tirar endavant.

 

– Van votar a favor de les ordenances fiscals, però no dels pressupostos. Per què?
– Aquests pressupostos no ressolen els problemes que acabo de plantejar. Amb aquests pressupostos seguim sent la ciutat que menys inverteix per habitant a Catalunya, en enllumenat públic, en neteja, en recollida d’escombraries, en educació, en cultura… En aquest sentit, som una ciutat pobra. Fins ara l’alcaldessa ens ha venut una gran mentida, la ciutat de l’èxit –plaça d’Europa, els hotels o la Fira– i, en canvi, som una ciutat pobra en recursos, amb una població amb moltes necessitats. Cal reivindicar-nos com a ciutat per ser capaços d’obtenir els recursos necessaris per a uns pressupostos que, des del punt de vista de la inversió, ens permetin començar a resoldre els grans reptes de l’Hospitalet.

 

“Hi ha diferència entre L’H de Marín, la Badalona d’Albiol o el Madrid de Martínez-Almeida?”

 

– Si el finançament és insuficient, què cal fer?
– Primer de tot, reconèixer el problema i no vendre una imatge d’èxit. Caldria que tots fem força per reivindicar L’H, que està discriminada com a gran ciutat i com a ciutat d’alta complexitat. Ens prenen el pèl i som la porta de servei dels lobbies barcelonins: procurem mà d’obra barata i els regalem els espais perquè altres facin el gran negoci. Des d’ERC+EUiA diem prou a tot això, i cridem a una unitat ciutadana per reivindicar-nos com a ciutat, no ens mereixem el tracte que rebem.

 

– El portaveu socialista s’ha mostrat partidari de reprendre un govern de coalició d’esquerres. Què hi té a dir?
– Que ells no són un govern d’esquerres. Una cosa és el que es diu, i una altra, allò que es fa. Hi ha gran diferència entre l’Hospitalet de Núria Marín, la Badalona d’Albiol o el Madrid de Martínez-Almeida?

 

– Què li sembla la gestió de la sequera a la ciutat?
– A L’H no se li pot demanar més estalvi. S’han fet inversions importants, en el reg pràcticament no s’utilitza aigua potable, i malauradament en això som un model d’èxit perquè tenim tant poc verd que estalviem moltíssim…

 

– El Ple va aprovar la seva moció per reformar els òrgans de participació de la ciutat. Què proposen?
– Tenim uns consells de districte i de ciutat on per poder participar has de fer uns tràmits complicats, igual que per intervenir al Ple. Hauria de ser més natural. Jo si fos alcalde faria assemblees obertes en cada barri. Hem d’escoltat la ciutadania, i els òrgans de participació actuals no serveixen per a res.

L’Entrevista | Diari de l’Hospitalet n. 397 (pàg. 13)