
OPINIÓ | Per un futur verd: construïm l’Hospitalet del bé comú
L’any 1972 el Club de Roma va publicar l’informe “Els límits del Creixement”, molt criticat per governs i sectors econòmics, advertint de les greus conseqüències ambientals del nostre model econòmic. Avui no hi ha cap dubte que els científics tenien raó: el canvi climàtic és una realitat que afecta la salut del nostre planeta i amenaça el nostre futur.
La crisi de la Covid19 ha evidenciat les nostres febleses, fent-nos valorar la importància de la vida, la salut i la família, i ens ha ensenyat que prevenir és millor que curar. Però aquesta pandèmia també ens ha fet adonar de la globalització i de les seves conseqüències, que no es poden deslligar dels problemes ambientals i socials de la crisi climàtica que estem patint, i que provoca i provocarà efectes més devastadors que la Covid19.
Com millor ens cuidem mútuament i millor cuidem el nostre planeta més fàcil serà superar la crisi climàtica.
La lluita contra el canvi climàtic comença per promoure l’economia del bé comú, per globalitzar drets però també per canvis personals i canvis a les ciutats i pobles on vivim. Les ciutats han de ser el motor d’aquest canvi ecològic. El futur del planeta i la humanitat és juga a cada racó dels nostres carres i places.
L’Hospitalet es avui una ciutat insostenible, i ho podem canviar. Avançar cap a una ciutat de les persones, amb més verd i menys ciment. Cal deixar de ser un dels municipis de Catalunya amb un índex de recollida selectiva més baix; promoure un model de mobilitat amb millor transport públic, on guanyem espai pels vianants; i preservar la totalitat de Cal Trabal, pulmó verd i agrícola de la ciutat.
Fem una ciutat justa, habitable i verda. Construïm l’Hospitalet del bé comú.
Antoni Garcia
Portaveu municipal