OPINIÓ | La irresponsabilitat i el sectarisme polític tomben els pressupostos més socials mai vistos

President Pere Aragonès. Guanya Catalunya

OPINIÓ | La irresponsabilitat i el sectarisme polític tomben els pressupostos més socials mai vistos

La irresponsabilitat d’uns i l’immobilisme d’uns altres ens han fet perdre una oportunitat històrica. Perquè amb l’espectacle dels Comuns, i la seva picabaralla amb el PSC després de desbancar-los de l’Ajuntament de Barcelona, s’han carregat de manera infantil i un tant ridícula els pressupostos més socials i expansius de la història, volent marcar perfil propi amb l’excusa del Hard Rock. Perquè aquest projecte —que defensen PSC i Junts, i al qual ERC no dona suport— no té res a veure amb els pressupostos ni rebrà un sol euro de diners públics. El podrien haver aturat, d’haver estat realment aquesta la intenció, impulsant una reforma de la Llei 06/2014 del joc, com se’ls va oferir i van rebutjat i, en tot cas, és un simple projecte que no es podria haver acabat fent abans dels propers 10 anys.

 

I això no és una afirmació buida o exagerada. És un fet, aquests pressupostos suposaven un increment de més de 2.440 milions d’euros, principalment en inversió social. Perquè amb aquest lamentable espectacle, de jugades mestres d’aficionats i càlcul electoral, han perjudicat greument els ciutadans, de Catalunya i de l’Hospitalet. La prova és que el projecte de pressupostos tenia l’acord i el suport dels principals sindicats, agents socials i entitats culturals i del tercer sector del país.

 

Deixem-nos d’èpica, parlem del que interessa i preocupa a la gent. Tombant aquest pressupostos, s’han carregat la gratuïtat de l’I2, els xecs d’ajuts per material escolar, o millores salarials per a mestres i personal sanitari, per exemple. Perquè hi havia un creixement extraordinari de fins el 10% en el pressupost per a Educació, amb més de 750 milions d’euros més; o una inversió mai vista en Salut, amb més de 1.400 milions d’euros extres destinats a partides com la salut mental, la incorporació de professionals i la millora de les seves condicions, o la millora dels serveis de salut bàsica i l’atenció primària. Els Comuns han frenat la gran aposta del Govern per incrementar l’habitatge públic, impedint també que es puguin fer 1.000 noves places de residències per a la gent gran; o que s’incrementin en més de 312 milions d’euros les inversions en Drets Socials. Amb la seva rebequeria, ens deixem perdre el pressupost més alt en llengua, cultura i recerca que havia tingut mai aquest país, però també l’oportunitat d’incorporar més de 102 milions d’euros a la partida d’universitats, més de 138 milions extres per al transport públic, o fins a 1.000 milions més per fer front a la sequera, amb la greu situació que estem patint.

 

En definitiva, aquests pressupostos representaven poder revertir del tot les retallades de CiU, que hem estat arrossegant tots aquests anys. Una greu irresponsabilitat que pagarem tota la ciutadania. Nosaltres seguirem treballant com fins ara, amb tota la fermesa, per aconseguir molta més força entorn al lideratge del president Aragonès. Amb ell al capdavant del Govern republicà a la Generalitat ha quedat clar que és el president que necessita Catalunya, l’únic amb el compromís i la determinació de defensar el país, els seus drets socials i nacionals, amb un finançament singular i just per poder tirar endavant polítiques progressistes i realment transformadores. Per fer que a Catalunya, i a l’Hospitalet, es pugui viure millor.

 

Jaume Graells

Portaveu d’ERC+EUiA

Post a Comment

banner