
OPINIÓ | L’Hospitalet i la lluita contra les violències masclistes
El grup municipal d’ERC hem denunciat al Ple de l’Ajuntament que la nostra ciutat no disposa dels mecanismes i recursos que marca la llei catalana pel dret de les dones a eradicar la violència masclista.
La lluita feminista ha fet possible que els poders públics s’hagin de comprometre a combatre aquesta problemàtica i les greus seqüeles que comporta per les víctimes, dones i infants. A punt de commemorar el 25N, Dia internacional contra la Violència vers les Dones, no podem oblidar les xifres anuals de morts de dones i filles/s.
A Catalunya, els darrers 20 anys, hem aconseguit fites essencials, com llei catalana pel dret de les dones a eradicar de les violències masclistes al 2008 i actualitzada l’any 2020. La llei catalana, pionera a Europa per l’ambició del seu objectiu, l’eradicació de les violències i el dret de les dones a viure lliures de violències masclistes, fa 12 anys, determina algunes de les eines que calen per fer-ho possible.
Protocols d’actuació municipal que assegurin una correcta intervenció de tots els serveis públics: socials, policials, sanitaris, educatius.. A l’Hospitalet fa 16 anys que no s’actualitza d’acord al nou marc legal. Un protocol no actualitzat és inexistent.
Són necessaris serveis especialitzats en l’atenció i el tractament integral de les dones i filles/s que pateixen violència. La llei catalana va permetre la creació dels SIEs, serveis d’atenció especialitzada. Actualment hi ha 14 en tot el territori català. L’Hospitalet és l’únic municipi que no en té, malgrat la dimensió de la seva població.
Les cases d’acollida i les places d’acollida d’urgències segueixen sent necessàries en moltes situacions de violència en l’àmbit de la parella. A l’Hospitalet no tenim casa d’acollida de mitja o llarga estada ni centre d’urgències adequat per acollir dones i filles/s.
No tenim una Guardia Urbana amb formació especialitzada ni unitat d’atenció a les dones… No tenim campanyes de prevenció i detecció específiques…
Els recursos especialitzats han de prevenir, protegir les dones, les filles/s i reparar els danys, però també han combatre la causalitat, la normalització i el silenci. La manca dels recursos especialitzats necessaris i suficients incrementa el risc de les dones que pateixen les violències i se’n diu violència institucional.
Lluïsa Carmona
Regidora republicana
Publicat a L’Opinió