Esquerra Republicana proposa que l’Hospitalet commemori el 50è aniversari de la mort de Tecla Sala

Esquerra Republicana proposa que l’Hospitalet commemori el 50è aniversari de la mort de Tecla Sala

Des de la formació republicana es vol aprofitar que el setembre de 2023 se celebrarà el 50è aniversari de la mort de Tecla Sala Miralpeix per recordar la figura d’aquesta dona, industrial i mecenes que ha deixat una important empremta a l’Hospitalet

 

El grup municipal d’Esquerra Republicana impulsarà al proper Ple del mes de setembre una moció per commemorar el 50è aniversari de Tecla Sala Miralpeix. Aquesta dona, nascuda el 1886 a Roda de Ter, va destacar pel seu lideratge i innovació. Així, el 1913 va instal·lar una fàbrica de filatures de cotó a l’Hospitalet que comptava amb més de 1.200 treballadors, majoritàriament dones, a qui va proporcionar serveis com infermeria, economat, escola o biblioteca, tots ells elements que afavorien unes condicions d’igualtat absolutament desconegudes a la ciutat en aquella època.

 

La regidora republicana Lluïsa Carmona ha assenyalat que “la figura de la Tecla Sala és cabdal, no només per l’Hospitalet sinó pel país”, recordant la seva vessant de mecenes, amb donacions i obres com la construcció d’escoles, al seu poble natal, a Premià de Mar o al monestir de Montserrat, així com a la Creu Roja. En aquest sentit, Carmona ha explicat que “a l’Hospitalet trobem també importants exemples, com el finançament de la restauració de l’església de Santa Eulàlia de Mèrida, o la construcció de l’edifici de l’escola que porta el seu nom”.

 

Lluïsa Carmona ha manifestat que “amb el proper cinquantenari tenim l’oportunitat de rescatar la seva figura, però sobretot recordar i posar en valor les importants aportacions d’aquesta dona, excepcional per al seu temps, per a l’Hospitalet i el conjunt del país”.

Post a Comment

banner