ERC+EUiA vol que l’Ajuntament impulsi un Pacte per la Llengua per fomentar el català a l’Hospitalet

ERC+EUiA vol que l’Ajuntament impulsi un Pacte per la Llengua per fomentar el català a l’Hospitalet

Jaume Graells, portaveu d’ERC+EUiA, ha defensat que la institució local refermi el seu compromís amb la llengua catalana, impulsant un acord ampli de ciutat amb mesures per aturar el seu retrocés social i que esdevingui una eina de cohesió i acollida

 

ERC+EUiA defensarà al Ple de febrer un acord per impulsar un Pacte local per la Llengua a l’Hospitalet. Segons les dades d’ús del català (2018), el 36% de la població catalana te el català com a llengua d’ús habitual, però en el cas de l’Hospitalet aquesta dada baixa fins el 15%, segons el baròmetre de la ciutat de 2023. Pel portaveu Jaume Graells, “aquestes són unes dades preocupants”, i ha lamentat “sovint, el nostre Ajuntament no acompanya, o no s’hi acaba de comprometre”. En aquest sentit, Graells ha assenyalat que, tot i l’existència d’un reglament municipal d’ús del català que havia de garantir que aquesta llengua fos d’ús preferent a l’administració, des d’ERC+EUiA van haver de denunciar davant la Síndica de Greuges el seu incompliment, fins i tot per part dels regidors i regidores de govern.

 

Per Jaume Graells, a l’Hospitalet es necessita treballar “urgentment per fomentar el català, com a punt de trobada de totes les persones que han fet de l’Hospitalet casa seva, i com a eina de cohesió social”. Graells ha recordat que “van ser les classes populars del nostre país, molt especialment les vingudes d’altres parts de l’estat espanyol, qui s’organitzaren per defensar els drets dels seus fills a educar-se en la llengua de la terra que els acollia, com la millor manera de garantir-los un futur digne i totes les oportunitats”.

 

Per això, ha manifestat Graells, “cal que l’Ajuntament refermi el seu compromís”, impulsant aquest pacte. Un acord que ha de servir, per a ERC+EUiA, per renovar compromisos i consensos, amb un pla de xoc per fomentar el seu ús i la seva normalització plena. “És urgent que ens hi posem activament, de la mà de tots els agents socials, per fer del català el punt de trobada i la llengua d’acollida, cohesió i oportunitats a l’Hospitalet”, ha acabat afirmant Graells.

Post a Comment

banner