OPINIÓ | Polítiques que transformen

OPINIÓ | Polítiques que transformen

“La meva regla, les meves regles” és una acció iniciada pel govern de Catalunya, en el marc del Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025, on es dona la possibilitat d’accedir a productes d’higiene femenina reutilitzables a tota la població que menstrua entre 10 i 60 anys. En el cas de l’Hospitalet això vol dir al voltant de 95.000 dones.

 

I això és revolucionari, transformador i encoratjador. Perquè sí, donar accés gratuït a una copa, calça o compresa reutilitzable, és revolucionari perquè trenca barreres sobre els mites i tabús de la regla i posa les dones al centre d’una política diferent i de caire universal amb triple impacte: econòmic, ecològic i feminista.

 

És una d’aquelles polítiques que transformen realitats, de les que tenen un impacte evident sobre les nostres vides. I que un cop han arribat, després de moltes lluites, han vingut per quedar-se. Per exemple, ajuden a moltes a fer el pas i provar productes sostenibles i reutilitzables. Dona accés a aquelles dones que no tenen sempre garantit poder comprar productes d’un sol ús, perquè segons les dades, una de cada cinc dones a Catalunya, pateix pobresa menstrual. I estic segura que aquesta dada és molt més elevada a determinades zones de la nostra ciutat, per les característiques socioeconòmiques de la població del barri.

 

Fer servir productes reutilitzables és molt més econòmic, per totes. I cada mes necessitem destinar recursos a uns productes que, a banda de ser d’un sol ús, encara no tenen l’IVA reduït com a producte de primera necessitat que és. A banda, li hem de sumar el cost anual de gestionar les 9.000 tones de residus que generen els productes menstruals no reutilitzables. Un dels altres motius per fer aquesta acció, reduir residus i generar un impacte positiu en el nostre planeta.

 

És encoratjador, com a dona, veure com des d’una institució se’ns posa al centre. Com, amb una mesura que transforma les nostres vides de forma individual, es pot millorar el nostre entorn. Aquestes són les polítiques que realment val la pena lluitar i apostar-hi, les que transformen en col·lectiu i les que ens ajuden a millorar la vida de tothom.

 

Trenquem tabús, trenquem sostres! El feminisme ha vingut per transformar, i que sí, el feminisme que aconsegueix canvis reals sovint molesta a qui està molt còmode dins el sistema heteropatriarcal. Però això no ens farà callar ni parar. Les feministes hem vingut a canviar una societat injusta, que ens oprimeix, per una societat on tothom tingui veu i puguem viure amb equitat i drets. Perquè els feminismes no hem anat massa enllà, encara ens queda molt camí per fer i hem vingut a fer-lo! Visca les que lluiten, les que no callen i les que transformen!

 

 

Sílvia Casolà

Regidora d’ERC+EUiA

Post a Comment

banner