OPINIÓ | Un Pacte de Ciutat per fer front a la crisi de la Covid-19

OPINIÓ | Un Pacte de Ciutat per fer front a la crisi de la Covid-19

Dia rere dia estem comprovant les conseqüències de la Covid-19 en les nostres vides. Constatem en la nostra pròpia pell la incertesa per la salut dels nostres familiars, amics i veïns i veïnes, com també el dolor per la pèrdua de vides humanes. Estem patint sens dubte la crisi més complicada d’aquest segle.

 

La crisi de la Covid-19 ens mostra les febleses que tenim com a societat i la feina que hem de fer encara per enfortir el feble estat de benestar que tenim. En aquesta situació, les desigualtats socials entre persones, famílies i barris a la nostra ciutat es visualitzen i s’accentuen encara més.

 

Ara no és moment de baralla política. Igual que la societat és madura, els governants han de demostrar el mateix. Ja hi haurà temps d’analitzar si el confinament es va fer tard i malament, perquè no es va preveure la situació sabent el que havia passat a altres països, o si les decisions de les diferents administracions que s’han anat prenent, amb més o menys encert, són les correctes.

 

Tindrem temps d’analitzar i debatre, però ara és l’hora de cooperar per respondre amb eficàcia a les necessitats urgents del present.

 

Des del minut u, com a primera força de l’oposició, hem estès la mà i ens hem posat a disposició del govern municipal per fer front a aquesta crisi. Les mesures que han desenvolupat són positives, i les compartim; han incorporat propostes que hem fet des d’Esquerra Republicana. Però creiem que encara són insuficients per poder donar resposta a les necessitats dels nostres veïns i veïnes.

 

La pandèmia en un moment o altre desapareixerà, però la crisi social i econòmica es quedarà. Cal assegurar, i treballar des de l’Ajuntament perquè aquesta crisi no la paguin els de sempre, com va passar el 2008. Els treballadors i treballadores, autònoms, comerciants, tercers sector i petits empresaris… però també i sobretot els sectors més febles de la nostra societat, com són els qui tenen feines precàries o estan a l’atur, els i les pensionistes, o les famílies que s’han quedat sense casa. No podem permetre que aquesta nova crisi la paguin les persones que continuen patint la crisi del 2008. Perquè aquests col·lectius, totes aquestes persones, mai han viscut per sobre de les seves possibilitats.

 

Per això, des d’Esquerra Republicana hem proposat un gran Pacte de Ciutat per poder donar resposta als efectes de la Covid-19. Per treballar conjuntament, de manera lleial i coordinada també amb la societat civil i el teixit productiu, per impulsar mesures socials i polítiques compromeses amb l’objectiu d’evitar que cap família ni cap veí o veïna de l’Hospitalet quedi enrere.

 

Proposem una rebaixa de l’IBI. L’anterior mandat vam assolir un acord entre Esquerra Republicana i el govern municipal per rebaixar l’IBI un 2%. En el debat dels pressupostos i ordenances d’aquest any vam tornar a fer la proposta, però el PSC va decidir que no tocava baixar l’IBI, sinó apujar-lo. Per això tornem a demanar que acordem abaixar l’IBI en aquesta ciutat.

 

També volem promoure un Pla de Xoc Social, com ja hem demanat altres vegades. Aquest pla ha de tenir com a objectiu el garantir l’accés a drets bàsics a totes les persones, i ens ha de permetre destinar més recursos i desenvolupar polítiques actives per combatre la pobresa.

 

Per últim, l’Hospitalet necessita un Pla de Reactivació Econòmica. Ens cal disposar d’eines, recursos i instruments per poder ajudar al petit comerç, la petita i mitjana empresa i les i els autònoms, que són el motor econòmic d’aquesta ciutat.

 

Des d’Esquerra Republicana tenim la mà estesa, i reiterem la nostra voluntat de cooperació i disposició per arribar a acords, per poder tirar endavant polítiques valentes per sortir d’aquesta crisi i no deixar cap ciutadà enrere. Fem-ho!

 

Antoni Garcia
Portaveu municipal

Post a Comment

banner