Can Rigalt

Una masia de gran valor artístic, a punt de desaparèixer

Masia de Can RigaltLa masia de Can Rigalt és un edifici d’estil neoclàssic de planta rectangular que consta de planta baixa, pis i golfes; amb coberta plana. (…) L’escut del llinatge Girona està situat sota el balcó i damunt la dovella central del portal d’entrada a la casa (declarat BCIN). L’edifici consta de tres cossos principals, als que se li han afegit dos als laterals, només de planta baixa; i un cos transversal a la façana posterior, de planta baixa i pis, amb accés al pati nord mitjançant una escala doble.

 

La reconstrucció i millora de la carretera de Madrid (l’actual N II) impulsada per Carles III en 1764 revitalitzà la zona nord del terme. Així, a Collblanc s’instal·là un hostal de viatgers i s’iniciaren les obres de construcció de la torre de la Pubilla Casas i de reconstrucció de Can Rigalt. Cal destacar que abans de l’ampliació de la carretera, enfront la façana de migdia, hi havia un rellotge de sol, del tipus equatorial, basats en els semi esfèrics romans, que es conserva en part dins les col·leccions del Museu de l’Hospitalet.

 

Les propietats agrícoles de Can Rigalt es comptaven com unes de les més importants d’aquesta zona, i s’estenien pels municipis veïns d’Esplugues, les Corts i Sants. El buidatge d’alguna sèrie històrica com podria ser la dels amillaraments del segle XIX ens podria donar una visió de la importància d’aquesta explotació agrícola dins del conjunt de l’Hospitalet i pobles veïns. Al llarg dels segles XIX i XX la propietat s’ha anat reduint considerablement, amb nombroses segregacions com les que implanten el cementiri de Sants o l’antiga estació receptora de la Canadenca (avui de FECSA), o la urbanització del carrer Josep Molins i la construcció de l’Hospital de la Creu Roja i de l’escola Puig i Gairalt. Havia estat adquirida el 1728 per Miquel Rigalt. La seva filla es va casar amb Joan de Girona, l’escut del qual figura en la portalada principal.

 


Font: Informació procedent de les fitxes del mapa de Patrimoni Cultural elaborat per la Diputació de Barcelona
(autor: Jordi Montlló Bolart)

 

< Torna enrere

banner