
Esquerra Republicana de l’Hospitalet proposa un model de mobilitat més sostenible i eficient
La formació republicana aposta pel transport públic, impulsar l’ús de la bicicleta i millorar l’espai públic i l’accessibilitat
En el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat, des d’Esquerra Republicana han reclamat abandonar la retòrica i les polítiques ineficients, i fer avançar l’Hospitalet cap a una mobilitat més sostenible, reduint el nombre de desplaçaments amb automòbils privats i potenciar aquells a peu, amb transport públic i amb bicicleta.
El portaveu republicà, Antoni Garcia, ha declarat que “cal impulsar una mobilitat més sostenible, no només com a resposta a la situació d’emergència climàtica en què vivim, sinó també per millorar la salut pública, que en gran part està determinada per l’entorn”.
Antoni Garcia també ha assenyalat que la millora de la mobilitat va lligada a la millora de l’accessibilitat. Per això ha reclamat que “les persones amb dificultats de mobilitat, com la gent gran o amb discapacitats físiques o motrius, han de poder accedir i gaudir de l’espai públic en les mateixes condicions que la resta de ciutadans”. En aquest sentit, el portaveu republicà ha demanat “repensar l’espai públic tenint en compte els usos i necessitats de totes les persones, millorant l’accessibilitat o garantint elements de descans i bancs per afavorir els trajectes a peu”.
Respecte al transport públic, Garcia ha destacat la posada en marxa de les diferents estacions de les línies L9 i L10 al seu pas per la ciutat, i ha insistit en que “cal seguir exigint les inversions pendents del Pla de Rodalies, per millorar la capacitat i freqüència dels trens, així com el soterrament de les vies al seu pas per l’Hospitalet”. El portaveu republicà també ha demanat impulsar una política tarifària justa, mitjançant la T-Mobilitat “que ens ha de permetre racionalitzar les tarifes i establir avantatges i bonificacions per a usuaris habituals, joves, persones grans, desocupats, persones amb diversitat funcional i famílies monoparentals i nombroses”.
Una ciutat pensada per la bici, no contra la bici
Antoni Garcia també ha denunciat que, en l’àmbit de la bicicleta, “el govern del PSC ha demostrat una incapacitat total, amb una xarxa de carril bici caòtica i mai desplegada, i iniciatives molt qüestionables com el de la prova pilot amb l’empresa Mobike a la ciutat”.
En aquest sentit, els republicans recorden que aquesta prova pilot, que ara fa un any que està funcionant, ha generat nombrosos problemes d’accessibilitat tal com han denunciat veïns i entitats de la ciutat. Pel portaveu republicà, “l’Ajuntament ha permès l’incompliment reiterat de la llicència, malgrat que portem mesos denunciant-ho” i ha afegit que “Esquerra Republicana apostem per un sistema de bicicleta compartida que sigui un autèntic servei públic, d’ancoratge fix i que permeti connectar amb els municipis veïns, especialment amb Barcelona. Tot el contrari del que ara mateix representa el model Mobike d’aquest Ajuntament”.
Garcia ha assenyalat també que “hem de fer de l’Hospitalet una ciutat més amable amb les bicicletes, i això passa per augmentar punts d’aparcaments i desplegar una xarxa de carrils bici que sigui segura, coherent i connectada, ja que ara tenim carrils bici que són insuficients, amb trams desconnectats i moltes vegades poc segurs”. A més, Esquerra Republicana també defensa impulsar una Taula de la Bicicleta que sigui una eina de participació i millora del model per la bicicleta de la ciutat.
Millorar la mobilitat avançant en una ciutat més verda
Per últim, Antoni Garcia ha manifestat que “cal una aposta ferma per la reducció de les emissions CO2”. Això passa per, segons el dirigent republicà, “implantar la Zona d’Emissions Reduides, però cal acompanyar-ho d’altres mesures que fomentin l’ús del transport públic i la reducció de l’ús del cotxe privat, de manera coordinada a tota l’àrea metropolitana”.
Per Antoni Garcia “és un sense sentit que el govern municipal tregui pit amb la Setmana de la Mobilitat, mentre es dediquen a talar arbres dels carrers mantenint les línies d’aparcament en la seva totalitat, o quan persisteixen en tirar endavant un PDU que destruirà l’entorn natural de Cal Trabal, la darrera zona agrícola de la ciutat”, amb l’augment del trànsit i les emissions de CO2 que han assenyalat experts i entitats ecologistes i mediambientals.