S.O.S. Carrer Xipreret: protegim el nucli antic de l’Hospitalet

S.O.S. Carrer Xipreret: protegim el nucli antic de l’Hospitalet

Des d’Esquerra Republicana sempre hem defensat la necessitat de protegir i conservar el patrimoni històric i arquitectònic de l’Hospitalet. Són nombrosos els casos en els que, degut al deteriorament pel pas del temps, però també per l’especulació o la inacció i deixadesa del propi Ajuntament, aquest patrimoni de tots els veïns i veïnes de la ciutat corre el risc de desaparèixer, com la masia de Can Rigalt o la zona agrícola de Cal Trabal.

 

Una zona que es troba també amenaçada és precisament el conjunt històric del carrer Xipreret. Aquest carrer, el més antic de la ciutat, configura el nostre nucli antic i s’hi troben importants elements patrimonials i que han marcat el passat històric i l’origen mateix de l’Hospitalet: la Talaia, l’Harmonia, Ca N’Oliver, Casa Espanya, i d’altres cases i corralons. Una petita joia, a vegades no suficientment coneguda i encara menys valorada.

 

Per això Esquerra Republicana, recollint les inquietuds de veïns i veïnes i d’entitats que defensen el patrimoni a la ciutat, hem impulsat vàries iniciatives per prendre mesures i evitar la destrucció de més patrimoni. Ja a l’octubre de 2015 vam presentar una moció per protegir i preservar el carrer Xipreret i el seu entorn, i que va ser aprovada llavors per unanimitat. Dos anys després hem cregut necessari tornar a insistir, amb una nova moció, davant la inacció del govern municipal, la deixadesa davant el deteriorament del casc històric, i la manca d’interès per complir els acords aprovats.

 

Entre les mesures que hem plantejat des d’Esquerra Republicana hi havia la necessitat de retirar l’actual Pla Especial de Reforma Interior (PERI), que posa en perill la preservació i protecció del casc antic, així com consensuar amb els veïns i veïnes de Xipreret un pla de rehabilitació, restauració i dignificació del carrer més antic de la ciutat.

 

També hem reclamat la posada en marxa de la comissió encarregada de revisar el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic (PEPPA), que va ser aprovada ja fa un any però l’Ajuntament no ha convocat encara cap reunió.

 

Malauradament la nostra proposta va ser rebutjada, pel vot en contra del PSC i l’abstenció de Ciudadanos i el PP, fent evident la manca d’interès del govern socialista per protegir el nostre patrimoni històric.

 

Fets com el despreniment d’una part de la cornisa de la torreta de l’edifici de l’Harmonia el passat mes de novembre, posant en perill vianants i importants elements arquitectònics, resulten alarmants i refermen la urgència de prendre mesures i actuar. Des d’Esquerra seguirem treballant amb els veïns i veïnes per defensar el patrimoni de l’Hospitalet, i evitar la degradació del conjunt històric del carrer Xipreret, el nostre casc antic. 

No Comments

  • Anna
    febrer 1, 2018

    Totalment dacord. Això no pot pasar. Hem de estar tots amb xipreret es una joia dins d’aquesta ciutat desmanegada.
    Força

Post a Comment

banner