OPINIÓ | Transformem l’Hospitalet davant les onades de calor

OPINIÓ | Transformem l’Hospitalet davant les onades de calor

Coque GarcíaLes situacions de calor extrema són cada cop més freqüents, i davant la inacció de l’Ajuntament cal actuar, impulsant mesures per transformar l’Hospitalet i adaptar la ciutat als efectes del canvi climàtic

 

La nostra ciutat, com la resta del país i del món, viu aquests mesos episodis de calor extrema que ens han de preocupar. No és cap novetat ni ens hauria de sorprendre, són els efectes del canvi climàtic i ho portem mesos alertant. Davant l’evidència ja no es pot continuar negant, però cal anar més enllà i actuar. És un fet que l’Hospitalet no està preparada per fer front a aquestes onades de calor, i l’Ajuntament no hi dona resposta.

 

Des d’Esquerra Republicana hem presentat una campanya amb diferents accions per transformar l’Hospitalet i adaptar-la a aquestes situacions. Moltes famílies porten anys reclamant, cada cop que arriba l’estiu, que hi hagi ombres als parcs infantils. Davant la inacció de l’Ajuntament, és urgent que els parcs infantils disposin d’arbrat i ombra suficient per tal que les nostres criatures puguin fer-ne ús amb seguretat, especialment durant les hores centrals del dia. Però cal anar més enllà, i augmentar també la cobertura verda a parcs i carrers per revertir l’urbanisme de ciment i places dures que ha aplicat el govern socialista durant quaranta anys, i combatre l’anomenat efecte illa de calor. Així es coneix el fenomen que fa que hi hagi d’una diferència d’entre 6º i 10º en zones amb i sense arbrat en entorns urbanitzats com la nostra ciutat.

 

Els refugis climàtics anunciats fins ara per l’Ajuntament són insuficients i una presa de pèl: parcs poc adaptats i sense serveis, i equipaments com poliesportius que tanquen caps de setmana, durant les hores de més calor, i on només es permet usar el vestíbul. Volem més i millors refugis climàtics, plenament funcionals i efectius. També habilitar punts d’atenció a persones vulnerables, especialment infants i gent gran que són els principals afectats d’aquestes onades de calor. Amb un pla de fonts que permeti millorar-ne el seu manteniment i garantir punts d’hidratació a tota la ciutat.

 

La situació és greu i ens hauria d’alarmar, i l’Ajuntament no pot continuar mirant cap a una altra banda i seguir amb el mateix model d’urbanisme asfixiant. Cal una transformació urbana de l’Hospitalet per canviar el gris del ciment pel verd. Amb nous espais verds, cobertes verdes i jardins verticals, un pla d’ombres als patis escolars per obrir-los i guanyar nous espais als barris, connectant i ampliant els diferents parcs de la ciutat amb corredors i illes verdes… És urgent i és possible. Des d’Esquerra Republicana ho tenim clar: volem transformar l’Hospitalet en una ciutat més verda per viure-hi millor.

 

Coque García
Regidor del grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de l’Hospitalet

Post a Comment

banner